Спагети със зехтин и чесън<br> Spaghettini Aglio e Olio

Спагети със зехтин и чесън
Spaghettini Aglio e Olio

В своята книга „Любимите рецепти на Лидия“ шеф Лидия Бастианич разказва за един от най-лесните и популярни начини на приготвяне на паста. Ето какво пише тя:

„Това е най-типичната италианска паста; почти всеки в Италия знае как да я приготви и я обича. Това е едно от онези магически ястия, чиито съставки могат да се извадят от шкафа и да се превърнат във великолепна храна само за 15 минути. С цялата си простота това е любимо ястие на много хора и редовно се появява на масата ми.

Продукти за 6 порции

  • сол за тенджерата с паста и за овкусяване
  • 450 гр. спагетини или вермичели
  • 5 с. л. нерафиниран зехтин
  • 10 скилидки чесън, обелени и нарязани на филии
  • ½ ч. л. люспи лют червен пипер или повече на вкус
    ½ чаша нарязан на ситно пресен италиански магданоз
  • 1 чаша прясно настъргано сирене Грана Падано или Пармезан (по избор)

Приготвяне

Сложете тенджера с подсолена вода да заври на висока температура. Сипете спагетините във врящата вода и ги разбъркайте. Оставете ги да заврат, като разбърквате често и ги варете около 6 минути полузатворени, докато пастата стане мека, но все още много еластична.
Междувременно загрейте 3 с. л. зехтин в голям тиган на средна температура. Добавете чесъна и го запържете около 2 минути, като разклащате тигана, докато стане светло златист. Махнете го от огъня и добавете натрошения лют червен пипер. Сипете с черпак около 1 ½ чаши от водата, в която се вари пастата, в соса; след това добавете магданоза, останалия зехтин и сол на вкус и оставете всичко да заври.
Извадете пастата с голяма решетъчна лъжица и я сипете направо в соса в тигана. Оставете соса и пастата да заврат, като разклащате, за да се оваля пастата в соса. Варете ги така около 1 минута. Махнете тигана от огъня и сложете настърганото сирене, ако ще го използвате. Проверете на вкус и добавете сол и лют червен пипер, ако е необходимо. Сервирайте веднага в топли купи.“

От книгата „Любимите рецепти на Лидия
100 лесни италиански ястия – от основни сосове до неустоими предястия“, ЛИДИЯ МАТИЧИО БАСТИАНИЧ & ТАНЯ БАСТИАНИЧ МАНУАЛИ

Facebook Comments

Вашият коментар